πιροσκι πατατα αγαπημενη

τα πιροσκι ειναι ειναι ενα κομματι μου,οταν ημουν μικρη πηγαιναμε στο χωριο(οχυρο δραμας)και η νονα μου η μαρικα μας εφερνε πιροσκι πατατας και φετα μικρα υπεροχα ζουμερα .γιαυτο θελω να τα μοιραστω μαζι σας απολαυστε τα!!!!!!
                                        ΥΛΙΚΑ ΖΥΜ¨Η
1 κιλο αλευρι
1 φακελακι μαγια
1/κουτ.γλυκου αλατι
1 αυγο
και μια κουπα ζεστο γαλα
βουτυρω προαιρετικα
                                                  ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
1κιλο πατατας
1η2κρεμμυδια ξερα 1/κοταλακι αλατι
1/2φλιτζ τσαγιου ελαιολαδο
λιγο μαυρο πιπερι
λιγο κοκκινο πιπερι
μαιντανος
δυοσμοσ
                                                ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πριν ξεκινησουμε την ζυμη ,καθαριζουμε και πλενουμε τις πατατεςκαι τις βραζουμε σε λιγο νερο.Στην συνεχεια σε μια μεγαλη λεκανη ριχνουμε το αλευριτην μαγια και το αλατι.Ριχνονταςλιγο λιγο το ζεστο γαλα,το αυγο και το λιωμενο βουτυρο(50γρα)ζυμωνουμε εως οτου να αποκτησουμε μια ζυμη σφιχτη.Μολιςτελειωσουμε,την αφηνουμε να ξεκουραστει μια ωριτσα.Κατοπιν ετοιμαζουμε την γεμιση,καθαριζουμε τις πατατες και τις λιωνουμε με μια τρυπητη κουταλα προσθετουμε το τριμμενο κρεμμυδι,στην συνεχεια ριχνουμε το αλατι και τα πιπερια.Συνεχιζουμε προσθετοντας τον μαιντανο και τον δυοσμο.ανοιγουμε την ζυμη σε μπαλακια και γεμιζουμε τα πιροσκι μας τα κλεινουμε σαν μισοφεγγαρα σκεπαζουμε τα πιροσκι για να μην μας ξεραθουν μεχρι να τελειωσουμε την διαδικασια.βαζουμε σε ενα βαθυ τηγανι μπολικο λαδι καιι τηγανιζουμε γυρνοντας τα καθε τοσο μεχρι να ροδισουν.Τα τοποθετουμε πανω σε αποροφητικο χαρτι και τα καταναλωνουμε κρυα η ζεστα καλη σας ορεξη!!!!!
 ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ οτι τα πιροσκι ειναι παραδοσιακο εδεσμα της περιοχης του καυκασου?και το εφεραν στην ελλαδα οι ποντιοι προσφυγες στις αρχες ου 20ου αιωνα?ναι και ομως!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

TUTMANIK (ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

ΜΠΑΤΣΙΝΑ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ)